Runderragout

Wat doe ik in de sterragoutbakjes?

In plaats van ragout uit een blikje, heeft u hier een recept om snel een lekkere ragout te maken. Als u het vlees van te voren gekookt heeft, zodat het goed koud is, heeft u de ragout in een kwartiertje klaar, en ook dit kunt u van te voren doen. Het enige waar u dan goed op moet letten, is dat als u proeft dit met een lepeltje doet en deze niet weer gebruikt om te proeven.

Ingrediënten

  • 400 gram mager rundvlees

  • 650 ml water

  • 1 theelepel geplette peperkorrels

  • 1 theelepel zout

  • Bouguet garni (bijv. takje verse tijm, bladpeterselie en laurierbladeren)

  • 80 gram boter

  • 100 gram bloem

  • 50 ml slagroom

  • 2 eidooiers

  • 1 theelepel maggi

  • 1 theelepel mosterd

  • 1 eetlepel fijngesneden bladpeterselie

  • Nootmuskaat, peper en zout naar smaak

Zet het vlees met de peperkorrels en zout op in koud water en breng het aan de kook.
Schuim af als het kookt en doe het bouquet garni erbij.
Zodra het vlees gaar is, het vuur uit en laten afkoelen in de bouillon.
Haal het vlees eruit als het goed koud is geworden en snijd het in kleine dobbelsteentjes.
Zeef de bouillon. Als het goed is is er een halve liter over, vul zo nodig aan met water.

Smelt voor de roux de boter in een pan. Laat de boter uitbruisen, maar zorg dat deze niet bruin gaat kleuren. Roer met een garde de bloem er in 3 gedeelten door. Laat de massa, al roerend, 2 tot 3 minuten garen tot dat die van de zijkant en bodem loskomt. Giet een beetje bouillon bij de roux, en herhaal dit zodra de bouillon helemaal is opgenomen. Laat de ragout al roerend 2 tot 3 minuten doorkoken, tot de bloem gaar is. Proef, en haal de pan van het vuur als de ragout glanst en niet meer melig smaakt. (proef met een lepeltje en doe deze niet weer terug in de ragout)

Roer de slagroom, eidooiers, maggi en mosterd er door heen. Maak de ragout op smaak met nootmuskaat, peper en evt. zout. Roer als laatste het vlees en de gesneden peterselie erdoor.

In plaats van rundvlees kunt u ook heel goed mager kalfsvlees gebruiken om kalfsvleesragout te maken.