Duivekater2018-07-23T15:09:19+00:00

Duivekater

Het originele Hollandse kerstbrood

Duivekaters komen al voor op schilderijen uit de 17e eeuw. Vooral de schilder Jan Steen heeft ze diverse keren geschilderd. Het duidelijkst komt een duivekater voor op het schilderij van bakker Oostwaard, maar ook op de schilderijen van Sint Nicolaasfeesten
komt een duivekater voor.

Naast deze afbeeldingen komen nog oudere afbeeldingen voor, maar verder is er over de duivekater weinig geschreven in die tijd. het enige is een taalkundige verklaring van duivekater als een koek die bij het geboortefeest van Christus wordt gegeven. Over de oorsprong van de duivekater is dan ook weinig bekend. De lange vorm met aan de uiteinden een knobbel doen vermoeden dat het om een scheenbeen gaat. Dit gaf aanleiding voor de idee dat het om een plaatsvervangend offer gaat en het in de Germaanse tijd is ontstaan.

Aan het begin van de twintigste eeuw kwam er een opleving in oude gebruiken en ook in de duivekater. Er waren nog enkele bakkers in Noord-Holland die met kersttijd duivekaters bakten, maar dit werden er al snel meer. Tegenwoordig is het voornamelijk rond Amsterdam nog een kersttraditie. Een van de bekendste bakkers die duivekaters maakte is bakker Kroes uit Nieuwendam.
Nadat hij met zijn bakkerij gestopt is, is hij in Elburg komen wonen. Enkele klanten van hem vroegen of hij nog duivekaters wou bakken en zo kwam hij bij ons in de bakkerij in 1978 voor het eerst duivekaters bakken. Wij maken voornamelijk met kerst en pasen nog steeds duivekaters volgens het recept en de werkwijze van bakker Kroes.